Jak změřit psa a vybrat obojek?

Při výběru vhodného obojku pro psa je důležité dbát na správnou velikost, šířku a typ obojku, tak aby pejskovi perfektně seděl, nijak ho neomezoval v pohybu nebo neškrtil. Věřte, že pejsek správný obojek určitě ocení! Vyhnete se tak zbytečné výměně objednaného zboží, nebo v horším případě zdravotním potížím vašeho psa. Ukážeme vám, že takový výběr je opravdu hračka!

Délka obvodu

Délku obvodu obojku, resp. obvod krku vašeho pejska změříte jednoduše pomocí krejčovského metru. Dbejte na to, aby byl pejsek při měření klidný, můžete ho zlákat například oblíbeným pamlskem. Pomocí metru změřte pejska ve střední části krku, právě tam kde bude obojek nosit. Obojek nesmí být pejskovi v žádné případě silně dotažen, naopak by se z něj neměl vyvléknout! Ideální nadměrek změříte vložením 2-3 prstů pod metr. Stejnou techniku můžete aplikovat při nasazování obojku a dotažení na požadovanou velikost. 

Lze také změřit starý obojek. Měřte vždy v rozloženém stavu vč. spony (přezky). 

Výrobci obojků mají často rozdílně stanovené a pojmenované velikosti. Buďte obezřetní! Naší tabulku velikostí obojků najdete u každého produktu. Dle naměřené velikosti si poté můžete jednoduše vybrat ten nejlépe padnoucí. Délka obvodu našich obojků je měřená v rozloženém stavu vč. spony. Nezapomeňte připočítat pár cm navíc oproti naměřené velikosti krku pejska.

Šířka obojku

Je velmi často opomíjená, ale neméně důležitá míra obojků. Jak vybrat široký obojek pro psa? Obecně lze říci, že tím větší pes, tím širší obojek. Samozřejmě existují výjimky a je nutné ke každému jedinci přistupovat individuálně. Plemena s dlouhým krkem (např. chrti) vyžadují širší obojek, než plemena stejné váhové kategorie a délky obvodu krku. Z tohoto důvodu nabízíme obojky nejen podle délky obvodu, ale také podle šířky, kterou můžete vybírat od 2 cm až do 5 cm.

Pro velké až obří plemena doporučujeme šířku 3 cm a víc. Naopak pro střední až malé plemena byste měli vybírat mezi 2-3 cm šířky obojku.

Nesprávně zvolená šířka obojku bude pejska škrtit (příliš tenký obojek), nebo naopak omezovat v pohybu (příliš široký obojek). Berte na vědomí, že šířka obojku je uváděná dle vnitřního průměru spony. Reálná velikost spony a samotného popruhu je vždy o něco málo větší.

Typ spony

Každý z našich obojků si můžete objednat až ze třech variant upínaní.Typ upínání zvolte svědomitě podle plánovaného využití obojku a dalším okolnostem vašeho psa. 

Nejoblíbenější a zároveň nejběžnější obojky s plastovou sponou jsou vhodné pro běžné každodenní nošení. Výhodou plastových spon je velmi nízká hmotnost, skvělá odolnost (mrazuvzdornost až do -20°C) a dostatečná pevnost pro každého pejska, na kterou se můžete opravdu spolehnout.

Obojky s kovovou sponou se řadí mezi nádherný designový doplněk, který oslní například na vycházkách po městě nebo společenských událostech. Kovová spona je velmi pevná a stále ji snadno rozepnete. Oproti plastové sponě je však mírně těžší. Je nutné brát na vědomí, že rozepínací mechanismus (pružinky uvnitř) je tvořen z kovu, který po častém vystavování vodě může mírně korodovat, a proto doporučujeme sponu vždy nechat důkladně vyschnout.

Nerozepínací obojky bez spony jsou vhodné pro pejsky, kteří nosí obojek nepřetržitě a není u nich vyžadováno snadné a rychlé rozepnutí obojku. Obojek se nasazuje přes hlavu psa při nastavené větší délce, poté se dotáhne pomocí posuvného jezdce na správnou velikost. Z tohoto důvodu je důležité vybrat velikost obvodu obojku s dostatečnou rezervou, tak aby šel přetáhnout přes hlavu pejska.

varianty

V případě, že si nejste jisti výběrem, neváhejte nás kontaktovat telefonicky na čísle +420 770 156 896 nebo e-mailem na info@barico.cz, kde vám rádi s výběrem pomůžeme a zodpovíme veškeré vaše dotazy.

Zpět do obchodu